Skivrecension

My cat Siri
Jazzkatt Lira Gillar

Håkan Broström

My cat Siri

Skivbolag: Voe Records
Format: CD/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 18 feb 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En av svensk jazz allra mest omisskännliga röster är tillbaka med ett soloalbum. Sedan trettio år tillbaka sitter denna alt- och sopransaxofonist, kompositör och arrangör i Norrbotten Big Band. Men NBB är bara en referenspunkt för Håkan Broström vars portfölj rymmer allt från Raj Montana, Peps Blodsband, Blues Transfusion till internationella samarbeten, egna kvartetter och storband. 

Själv har jag ett fantastiskt nittiotalsminne från dåvarande haket Kristina i Gamla Stan där man kunde önska låtar ur Broströms lur. 

På nya plattan My cat Siri med originalkompositioner och Gershwins I loves you Porgy är det fokus på elegant, lekfullt kvartettspel tillsammans med en ung supergrupp med basisten Jon Henriksson, trumslagaren Karl-Henrik Ousbäck och pianisten Britta Virves. 

Med lätt, vemodigt handlag plockar Broström och kvartetten det allra bästa ur kompositionerna. Virves subtilt, eleganta klangläggning i såväl komp- som solospel får en att famla efter legendariska pianister och Henrikssons basspel varierar groove-bygge med melodilinjer i samspel både med Virves och Ousbäcks både exakta och innovationsrika infall. My cat Siri är ytterligare ett bevis på att det svenska jazzåret 2022 öppnar starkt.

Annonser