! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Gruppskrammel och hygge

Skadedyr

Musikk!

Skivbolag: Hubro/Border
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 21 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Skadedjur? För en konservativ nationalist som vill ha ordning och reda även i musiken torde tillmälet passa bra, men vad ska hen säga när den anarkistiska oordningen avslutas med en traditionell och städad hemkomst till den värmande brasan? Sista låten Hage om kvelden klingar bara en liten liten aning utöver det normala.
För bandet själva är nog namnet en ironisk knorr. Men inte musiken. Saxofonisten Archie Shepp, som vet vad han gör, avslutade redan 1966 sin A portrait of Robert Thompson (as a young man) efter tidstypiskt kraftfullt friblås i det hemtama New Orleans. Man kopplar det nya med det igenkännbara.
Musikk! är yvigt skramlande, envist svängande, allvar och överdrifter, fritt och spretigt, och rätt som det är hittas en melodi, och i fjärde stycket Festen stampar jazzfoten tveklöst med i basgångarna. Tolv personer, dubbla trummor, tuba, klaviaturer, fiol, röst, dragspel, trumpet, trombon, basfiol och gitarrer. Hans Hulbaekmo har skrivit fyra stycken av sex.
Holländska ICP Orchestra står en bit in i kulisserna, men Skadedyr är inte lika drivna av slumpen. I den sexdelade sviten på 38 minuter finns både struktur och tanke.

Annonser