Skivrecension

Music outside boxes
Jazz

Thymeshift United

Music outside boxes

Skivbolag: Imogena
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Impro/jazz/rock/electronica-jazzprojektet Thymeshift släppte albumet Dark lights så nyligen som i mars 2021. Blott sju månader senare kommer andra albumet för i år. Den här gången har Thymeshift ringt runt till sina favoritmusiker för en äventyrlig dag i studion och skapat denna större sättning.

Det rör sig knappast om någon korpfotboll när Thymeshift United äntrar planen. Kärnan utgörs som alltid av Johan Björklund (trummor), och Thomasarna Gunillasson, gitarr,  och Backman, saxofon. I den utökade uppställningen ingår nu Mats Eriksson och Anders Augustsson på gitarr, Anne Marte Eggen på bas, Lisen Rylander Löve och Malin Wättring på saxofon, John Lönnmyr på keyboards samt danska Katrine Amsler som sköter samplingsbiten på ett spår. Den senare är känd som något av en instrumentuppfinnare och nydanare och hon figurerade även på vårens album Dark lights. 

Sammantaget rör det sig om musiker vi annars kunnat höra i konstellationer som Klabbes Bank, Nynningen, The Splendor, Union Carbide Productions, Richard Barbieri, Dundret, Lindha Kallerdahl Gold, Television Pickup, Monochromatics och en hoper till. 

Där Dark lights förde Thymeshift ut i det elektroniska och filmiska tar de nio-tio musikerna som skapat Music outside boxes ytterligare en steg utåt, bort från gängse fållor.

Den frostnupna Minst – signerad Johan Björklund – är albumets mest filmiska stund. Avslutande Lisen Rylander Löve-låten Den andra är den bråkigaste av dem alla. Ingen håller låda på egen hand utan att lyssna in omgivningen; improvisation och framåtanda är ledorden för Music outside boxes.

Annonser