! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hardbop/souljazz Lira Gillar

Dave McMurray

Music is life

Skivbolag: Blue Note
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 9 okt 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sjätte albumet och samtidigt debut på anrika jazzlabeln Blue Note. Till stor del beroende på att Don Was sedan några år är chef på Blue Note. Saxofonisten Dave McMurray har bland annat spelat med gruppen Was (not Was) samt medverkat på ett flertal album med Don Was som producent. Han har överhuvudtaget medverkat på en hel del pop- och rockalbum med artister som B B King, Bob Dylan, Rolling Stones och Bonnie Raitt med flera. Lätt att gissa varför när man tar del av hans spel på Music is life, han har ett direkt tilltal med suverän känsla för groove och därtill en ordentlig skopa charm.
Många av låtarna är uppbyggda på riff och kortare signifikanta teman som upprepas under gång interfolierat av kortare och längre solon i hardbopstil. Huvudsakligen är det egna låtar men även några covers, som Whites Stripes Seven nation army och George Clintons Atomic dog. Dave McMurray tänkte sig att göra ett funkliknande album och musiken på skivan är riktigt groovig. Huvudsakligen är det bas, trummor och saxofon, på några ställen förstärkt med klaviatur, programmering och på ett spår stråkar.
Med enkla medel får musikerna till ett fullödigt sound, mycket beroende på den sköna energi de får till. Ett album som aldrig blir tråkigt, fullt av soulig synnerligen välspelad jazz.

Annonser