! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improv

Jonas Sjøvaag & Juhani Silvola

Music for cities

Skivbolag: Shipwreckords
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 1 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Jonas Howden Sjøvaag är en norsk trummis och slagverkare – ja, lägg till bildkonstnär – som vi har kunnat höra i lågmält hållna Eple Trio men också i tandem med saxofonisten Karl Seglem. Norgebaserade finländaren Juhani Silvola har en folkmusikduo med felande skotskan Sarah-Jane Summers, även hon med bas i Norge. Innan de två musikerna nu skivdebuterar som duo har de alltså redan hunnit med en mängd saker i musikens värld, och inte minst som ljudtekniker och producenter.
Music for cities är en vinyl-lp som rymmer fem längre improvisationer, inspirerade av fri jazz, långt-ute-på-kanten-”rock” och modern europeisk impro. Stadsmusik för regnvåt, förhärdad asfalt. Även om inledningsspåret heter Soft milieu och skulle platsa i vilken film som helst, storstadstema eller ej.
Den smått urflippade Epicentric och den högljutt påstridiga La peste bjuder desto större tuggmotstånd. Silvolas elgitarr fräser till och kastar upp hårbollar på högsta volym medan Sjøvaag tar ut svängarna med rasslande, plingande slagverk.
Music for cities innehåller knappast några låtar du kommer att gå omkring och nynna på under dina stadsvandringar, men det är en vågad duo som finner varandra i ett samspel och uttryck som utmanar både deras egna och lyssnarens gränser.

Annonser