Skivrecension

Music for Betty
Tidlös sång Lira Gillar

Nana Rashid

Music for Betty

Skivbolag: April Records
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Det finns fler än en som jämfört den danska sångerskan med Nina Simone och Radka Toneff, och troligen skulle båda kunna blicka ned från sin himmel och ge sitt medgivande till liknelsen. För Nana Rashid har en fenomenal röst, intim och lågmält intensiv på ett smårökigt sätt som gör den oerhört tilltalande.

Särskilt som hon på sin fullängdsdebut – för sju år sedan gav hon ut ep:n Sorrow in sunlight – ackompanjeras av den suveräna trion Little North med pianisten Benjamin Nørholm Jacobsen, basisten Martin Brunbjerg Rasmussen och trumslagaren Lasse Jacobsen, vilka lika naket och mjukt som följsamt distinkt bäddar in hennes röst.

Music for Betty innehåller åtta kompositioner av vilka fem är Rashids egna och de övriga förträffliga tolkningar av Peggy Lees och Victor Youngs klassiker Johnny Guitar, av No moon at all, som bland otaliga andra Nat King Cole och Doris Day spelat in, och av Sade Adus starka sång Pearls. 

Men lika fina är hennes egna sånger, inte minst det inledande titelspåret som Nina Simones ande svävar över, den sorgsna Goodbye my love och den soulmättade Mother, father med sina snygga harmoni- och tempoväxlingar.

Ett förträffligt album med en sångerska vars själfulla röst här får en perfekt inramning i tidlös musik.


Fler recensioner

Annonser