! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folktrio med kontrabasharpa

Tagelfar

Murbräckan

Skivbolag: Tagelfar
Recenserad av: Jonas Linge
Publicerad: 27 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Härligt sväng med egna arrangemang där kontrabasharpan styr och håller kursen. Einar Zethelius på kontrabasharpa, Johan Lång på treradig nyckelharpa och Anton Larsson på gitarr utgör trion Tagelfar. Skivan en egen produktion inspelad på Musikhögskolan i Stockholm i november 2017. Sju egna spår och två traditionella i arr av gruppen.
Jag får tidigt en Väsenkänsla och gillar det. Ett tydligt homogent melodispel med stämmor i harporna. Kompet i gitarren ger ett Lowden-ljud med välfylld bas och ett varierat spel med melodi och ackord.
Tagelfar började tydligen som ett projekt där kontrabasharpan, som är från 1700-talet, skulle sättas i ett modernare sammanhang. De egna låtarna har en modern vilja och musikaliska element från andra genrer, ett säkert uttryck också med fast förankring i det traditionella.
I öppnings- och titellåten Murbräcka presenterar Tagelfar sig med attityd och ett fullt register av melodier, arrangemang och annorlunda infall. Min personliga favorit blir Byssan lång och Vals 50 som är en avskedslåt till nyckelharpan som motiv på den nu utfasade femtiolappen.
En samling bra låtar med duktiga unga musiker. Bara att gratulera eventuella lyssnare.

Annonser