! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Piano och orkester

Iiro Rantala

Mozart, Bernstein, Lennon

Skivbolag: ACT/Naxos
Recenserad av: Rolf Bernskiöld
Publicerad: 21 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den finske pianisten Iiro Rantala upphäver gränser mellan jazz och klassisk musik. När han får uppdraget att sätta samman galakonserten till 2017 års upplaga av branschmässan Jazzahead! står Mozart och Kammerphilharmonie Bremen i centrum.
Genom framförandet av Piano concerto no 21 förverkligas en dröm. Det halvtimmeslånga verket flankeras av fyra egna kompositioner, samt ett vardera av Leonard Bernstein och John Lennon. Det är svårt att inte ha förutfattade meningar. Mozarts musik är storartad och genialisk. Genom att sätta den i centrum tar Rantala inte bara risken som interpret, han placerar också övriga stycken i ett oöverträffbart sammanhang.
I mina öron framförs pianokonserten distinkt och klanderfritt, med en personlig cadenza i tredje satsen som leder in i Rantalas tonspråk. Min utmaning är att få galakonserten att smälta samman till en helhet. När jag lyckas nollställa mig är jag benägen att påstå att Rantala är på rätt väg: övergångar mellan stycken och stilar sker med viss logik. Tyvärr visar Rantala mer upp sig som ekvilibristisk solist än som lyriker. Under korta stunder finns en nyfiken omfamning mellan musikerna. Att plocka fram mer av det ligger inte i galakvällens natur. 

Annonser