! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tysk balfolk

Airu

Mosaik

Skivbolag: www.duo-airu.de
Recenserad av: Luise Rube
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Balare – dansa! Den tyska folkmusik- och jamvärlden handlar väldigt mycket om just dansmusik. Och det är även vad Rick Crüger (säckpipor, concertina) och Björn Kaidel (nyckelharpa, gitarr, irländsk bouzouki) bjuder in oss till. Deras debutskiva är fylld av ”tysk dansmusik” eller i alla fall musik som brukas dansas till i Tyskland i dag – helt enkelt balfolk.

Inspirerade av europeiska danstraditioner för de åtta egna kompositionerna och tre traditionella låtarna oss bort till 1700-talets bondegillen eller också till dagens folkmusikträffar där det fortfarande dansas som förr och gamla danstraditioner återupplivas.

På skivomslaget presenteras duon med både säckpipa och nyckelharpa. Säckpipan är ett rätt så dominerande instrument i den tyska jamvärlden vilket även representeras här då säckpipan är ledarinstrument på de flesta av spåren. Även nyckelharpan förekommer mer och mer i den tyska folkmusikvärlden, men den får man dessvärre inte höra så mycket här som man kunde förvänta sig. Däremot använder de alla sina instrument i olika kombinationer och virtuosa arrangemang.

Detta och säckpipans maffiga sound i kombination med utsökta harmonier gör att det är en mycket spännande lyssning. Med bara två instrument åt gången får de dansgolvet att svänga ordentligt. Jag vill även tro att jag har hört B. disoriented rex som en väl använd jamlåt i Tyskland. Hoppas att Airu snart även hörs på svenska scener.

Annonser