! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Progressiv jazz

Mortality 

Mortality 

Skivbolag: Eclipse Music
Recenserad av: Fredrik Thidell
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mortalitys debutalbum är ett konceptalbum med ett tungt tema: sorg. Gruppens huvudsaklige låtskrivare och producent Tapio Ylinen miste sin fru 2015 och skrev därefter de låtar som finns med på skivan. Gruppens olika medlemmar har sedan fått arrangera dem och helheten blir en sorts kollektivt sorgearbete. Allt väldigt fint inspelat på Ylinens egna skivbolag.

Det är en väl avvägd blandning av sparsmakade melodier som ger en känsla av vemod och saknad men även att det går att ta sig igenom och vidare ur en förlust av en nära, kär person. Bitvis är det ganska meditativ musik man får höra och arrangemangen är riktigt bra.

Mortality befinner sig bitvis i klassiskt jazzlandskap men utflykter till den progressiva rockens tongångar är påtagliga i flera av skivans låtar. Death’s little sister är ett bra exempel på detta. Helt enkelt väldigt intressant då man av en jazzgrupp kanske inte förväntar sig de tongångar och harmonier som Mortality presenterar.

Helhetsintrycket av skivan är att man går från vemod och saknad i inledningssviten, In memorian pt 1-3, till betydligt ljusare känsla i den avslutande sviten Towards dawn pt 1-3.

 

Annonser