! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kap Verde-samling

Diverse artister

Mornas de Cabo Verde

Skivbolag: Lusafrica
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 10 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En vettigt sammansatt samling med 16 morna-sånger framförda av lika många artister. Eller, inte riktigt, för Cesária Évora och Teofilo Chantre dyker faktiskt upp två gånger. Förutom paradnumret Miss Perfumado sjunger Évora även duett med Chantre i den senares låt Mae pa fidje – Chantre har skrivit många låtar till Cesária Évora genom åren.
Att dessa tongivande namn medverkar är naturligt, och Mornas de Cabo Verde är överlag designad som ett brev ivägskickat för att introducera mottagaren till den melankoliska morna-musiken från Kap Verde. Ett uppdrag skivan lyckas fullgott med, även om tyngdpunkten ligger på artister från det utgivande skivbolaget Lusafrica.
Vi hör etablerade kvinnliga storheter som Lura och Nancy Vieira sida vid sida med yngre förmågor som Elida Almeida och Jenifer Solidade. Damerna varvas med manliga mornamästare som Ildo Lobo och Albertino Évora – och så Cesária Évoras före detta orkesterledare Bau, som bygger sina instrument själv. Vi får också höra ”barfotadivans” kompmusiker som kallat sig Kompass när de varit ute och utforskat musikvärlden utan Évora.
Allt är tidigare utgivet på artisternas egna album, från 1993 till i fjol. Ändå: en bra gå-bort-present, detta.

Annonser