! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Standards

Fredrik Kronkvist

Monk vibes

Skivbolag: Connective Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 2 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Standards.
Många av de mest kända i jazzhistorien är riktiga stilbildare. Det gäller förstås Thelonious Monk i högsta grad, både i sin egenskap av låtmakare och även i sitt egna pianospel, ofta med lite aviga uttryck. I skivhyllan har jag företrädesvis andra pianister som tolkar hans låtar.
På sin nya skiva har Fredrik Kronkvist satt samman en kvartett utan piano, i stället hörs Jason Marsalis på vibrafon, som ju har helt andra förutsättningar än pianot. Liksom på saxofonistens båda senaste skivor medverkar Reuben Rogers på bas och Gregory Hutchinson på trummor. Idel högklassiga internationella musiker således.
Så finns det heller ingen tvekan i musiken, det flödar självklart med mycket tryck från alla inblandade. I och med instrumentariet så låter det inte så mycket Monk, mer än att melodierna är välkända. Högoktanig jazz i beboptraditionen med många lödiga solon från i första hand saxofon och vibrafon. Lägg till rytmsektionens varierade och njutbara spel och vi får ännu en utmärkt skiva från Fredrik Kronkvist.

Annonser