Skivrecension

Moch
Trad-fusion

Dlù

Moch

Skivbolag: Arch Music
Format: CD/DL
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Dlù är en ung skotsk kvintett som väver samman en tät väv av traditionellt baserade, energiska, egenkomponerade låtar och blandar med pop, rock, funk till en fräck, egen form av skotsk musik som de själva kallar trad-fusion.

Fyra av medlemmarna började spela tillsammans på Glasgows (ja, Skottlands) första hundra procentigt gaeliska skola, som omfattar åren från grundskola till och med gymnasium; den skotska kulturen, inkluderande språk och musik, är skolans ledande faktor.

Med stöd av skolans musiklärare bildade Moilidh NicGriogair (fiol), Zach Ronan (dragspel), Aidan Spiers (elgitarr) och Andrew Grossart (trummor) en grupp, men den kändes inte fullständig förrän de värvat Jack Dorrian (bas), en klasskamrat från universitetet.

Dlù är gaeliska och betyder både ”närhet’”och ”en varp av tätt vävt tyg”. Namnet valdes för att det representerar både den nära vänskapen inom gruppen, men också gruppens många musikaliska influenser.

Visst känner man igen vissa mer vedertagna former av skotsk folkrock, men Dlù har lite egna färger på paletten. Man kan höra oväntade kast och idéer här och var, som ett drag av King Crimsons A sailor’s tale på titelspåret och inslag av klassisk pop på Bagh Dubh. Det är dessutom svårt att motstå deras omistligt skotska urkänsla.

NicGriogair och Ronan är gruppens kompositörer, likaså frontfigurer och huvudsolister. Deras fiol respektive dragspel är Dlùs ryggrad. Men rytmsektionen är stark och full av energi i sin uppbackning.


Fler recensioner

Annonser