! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Belgisk folkmusik Lira Gillar

Naragonia Quartet

Mira

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 19 sep 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Belgiske gitarristen Maarten Decombel har en diger cd-cv, i olika band och i eget namn, och sådana artister har en tendens att drunkna i sin egen massproduktion, vilket är lite synd. Detta gäller även Decombel, hos vilken några ganska nyligen utgivna skivor med Wör och Mandolinman sticker ut.
Här är han nu i Naragonia Quartet, vars Mira inte är deras första skiva men kanske bästa. Och varför det kan man ju fråga sig och svaret är samspelta musiker, variation, snygga nyskrivna melodier (framför allt av dur- och säckpipespelaren Toon Van Mierlo men även av Decombel) och sist men inte minst innehåller Mira en stor mängd hjärta.
Där finns också inslag av folkrock, som i dubbelbourréen Naya/Castor. Vackrast är kanske Fere/Poirot som är en hanterdro, en dans från Bretagne som kan gå i två, tre, eller åtta fjärdedelar samt även i åtta tredjedelar. Det mesta svänger rejält och det är även tack vare Luc Pilartz på fiol och Pascale Rubens på fiol och durspel. Gästar gör vevlirestjärnan Gilles Chabenat.
Ofta har nykomponerade låtar i folkmusikstil en tendens att förlora i en tävling mot äldre melodier, men så inte alls här. Musiken är ibland väldigt modern, men utan att någonsin bli tråkig. En mästerlig produktion från början till slut.

Annonser