! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Finsk kammarfolk

Hannu Kella & Timo Alakotila

Mingled years

Skivbolag: Keino Production
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 27 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dragspelaren Hannu Kella möter pianisten Timo Alakotila i ett välljudande musikaliskt möte. Det låter kammarmusik-välkammat men också sisu-själfyllt om Mingled years, med en besättning om tjugotalet musiker. Inklusive tjusiga körstämmor och en stråkkvartett som sätter extra färger på Kellas och Alakotilas egenkomponerade musikstycken.

Dessa två finska mästermusikanter har var och en på sitt håll arbetat länge med musik till teater, film och dans. På Mingled years minglar dessa kompositioner med varandra på den blåvita mattan. Ett av Hannu Kellas stycken heter faktiskt just Minglewaltz, och dess bana skvallrar om tajta scheman och den långa processen fram till skivans tillblivelse. Kella skrev valsen till en väns 40-årsfest men innan den hunnit spelas in hann vännen redan fylla 50 …

De lyriska Arctic halo och Kuma har skrivits uttryckligen för just det här skivprojektet och här rör det sig om gemensamt komponerande.

Sibeliusakademin är inblandad i projektet också, och det går riktigt att höra hur musiken möter den finska träarkitekturen. Det är långt från åkrarna, slitet på landet, skiten under naglarna – men när det är så väldigt välgjort som på Mingled years går det inte att gnälla över sånt. Det blir mest ett konstaterande.

Finsk fin-folk, skrev en Liraredaktör i ett mejl. Just så.

Annonser