Skivrecension

Memo
Undersökande jazzlandskap

Rebecka Törnqvist & Johan Lindström

Memo

Skivbolag: Moule Recordings
Format: CD/ LP/DL
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 18 nov 2022

Dela den här recensionen:

Rebecka Törnqvist och isländska Björk. Two of a kind – one of a kind. Två helt unika röster som med hög integritet bygger egna musikaliska habitat, ambient och ljudprövande. Båda med röster som bär oavsett fond. Båda aktuella med två riktigt starka plattor. Även om ljudlandskapen tycks falla isär och bryta med förväntad logik hänger allt samman. Och mitt i experimenterandet faller det ur en pop-hit. 

Sen slutar likheterna, för där Björk är en artist som när som helst kan stiga upp genom stratosfären, inreder Rebecka Törnqvist världen åt lyssnaren. Begripliggör den. Går bredvid och nivåskillnaderna är sällan abrupta, oväntade på det sätt som hos Björk.

På nya plattan Memo fortsätter Törnqvist sitt arbete med producenten och multi-instrumentalisten Johan Lindström. Det har gått fem år sedan duon gjorde hyllade Home secretary. Nu kommer Memo som svaret på ännu en undersökande resa och med en hit som jazzvals-skira Whim, ett ljust, lätt beskrivet vemod ur en radioapparat från det redan åldrade 2020-talet, samskriven av Törnqvist-Lindström och Per Texas Johansson som står för saxofon, flöjt och klarinett på plattan. Trumslagare är Konrad Agnas. För stråkarbetet står Josefin Runsteen. 

Walkin-bluesen My neighbour sjunger Törnqvist ihop med alt-country-singer-songwritern M Ward och där finns en röst som möter upp henne på samma gradskiva. Ward fördjupar även Törnqvists From here. Sanddynsbluesiga Helios med störljud som får en att tänka lite på det universum Lindström frammanar med sin septett. Ett universum där Törnqvist är närmsta granne.


Fler recensioner

Annonser