Skivrecension

Melt
Fritt spelrum

Hearth

Melt

Skivbolag: Clean Feed
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 17 sep 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bakom gruppnamnet – som kan utläsas som en kombination av hjärta och jord – finns den portugisiska trumpetaren Susana Santos Silva, den danska altsaxofonisten Mette Rasmussen, den argentinska tenorsaxofonisten och klarinettisten Ada Rave samt den slovenska pianisten Kaja Draksler. Allihop etablerade musiker med ett gemensamt tonspråk grundlagt inom europeisk frijazz och improvisation, och som numera är baserade i Stockholm, Trondheim, Amsterdam respektive Köpenhamn.

På detta deras första gemensamma album, som spelades in vid jazzfestivalen i portugisiska Portalegre 2019 och där de även använder mindre och preparerade instrument och sina röster, samverkar de förtätat och nära i sex kollektivt skapade improvisationer med enorm spännvidd vad gäller form och klangfärg. Allt från den ångestfyllda dialog som präglar Fading icebergs till den komplexitet som genomsyrar det eruptiva och fjorton minuter långa stycket Diving bells.

Starkast intryck här ger dock det elegiska In oscillation samt det omväxlande stycket Turbulent flow, vilken utmynnar i en varnande viskning om framtidens klimat. 

Annonser