Skivrecension

Mäster Palm
Upp till kamp

Kristian von Svensson

Mäster Palm

Skivbolag: Egen utgivning
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 maj 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är onekligen lite kaxigt att han kallar sig Kristian von Svensson, denna artist som i fjol tilldelades Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö ”för sitt arbete med att levandegöra historia i sina låtar”. Så berör hans låttexter också alltsomoftast klassfrågor i vid mening.

Nya albumet Mäster Palm släpptes i samma veva som det i mars 2022 var ett sekel sedan myndighetsgisslaren August Palm gick ur tiden. August Teodor Palm (född 1849 i skånska Fårabäcka) kallades just ”Mäster Palm” och var en tidig svensk socialistisk/socialdemokratisk agitator.

Kristian von Svensson har skrivit låttexterna med klangbotten i Palms memoarer. Det sjungs om tändsticksfabrikörer, kvarglömda cigarrer, ”den galne skräddaren” (Palm var skräddare till yrket), om facket och annat som kan kännas igen från det frodiga Palmhuset. Von Svensson nöjer sig dock ej blott med det, utan använder fantasin och skapandeförmågan till att även leva sig in i hur Mäster Palms publik kan tänkas ha uppfattat hans gäckande gestalt.

Det är en ambitiös och sympatisk liten skiva, med en von Svensson som knappast kan anklagas för skönsång. Men han levererar texterna och stämningarna på ett passande vis, till en uppåtsparkande musik där visa, folkmusik och teatertoner sätter färgskalan.

Annonser