Skivrecension

Marbles
Ståljazz Lira Gillar

André Roligheten

Marbles

Skivbolag: Odin/Border
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Vid sidan av att spela i grupper som Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra, Trondheim Jazz Orchestra, Friends & Neighbors och Team Hegdal har den norske saxofonisten med det trevliga efternamnet i eget namn tidigare gjort albumet Homegrown (Clean Feed 2017). 

Han är alltid rolig att lyssna på. Inte minst på det här nya andra albumet i eget namn, där han tillsammans med Johan Lindström på pedal steel, Mattias Ståhl på vibrafon, Jon Rune Strøm på bas och Gard Nilssen på trummor tar sig an åtta fina låtar skrivna av honom själv som bubblar av känsla för expressiv jazz, men som också är bärare av ett uttryck som är hans eget.

Inledande låten Sonny River är en lustfylld hommage till Sonny Rollins, där Johan Lindströms enastående solospel åkallar den Speedy West som från sin himmel nickar av förtjusning. Lindströms och Rolighetens samspel är för övrigt lysande rakt igenom – i musik som både förmår svänga stenhårt som i Pyramid dance eller Twin bliss, och som i Lagoon mist utsöndra en närmast spöklik känsla. 

Men här finns även några snygga ballader insmugna, som Ariel’s song där Ståhls spel är glimrande återhållsamt och Lindström får sin steel att låta som en theremin.

Sammantaget ett förträffligt album som tack vare färgstarka kompositioner, utomordentliga musiker och delikat varierade arrangemang går att lyssna på hur många gånger som helst.


Fler recensioner

Annonser