Skivrecension

Man måste ingenting
Visor på svenska

Nina Grigorjeva

Man måste ingenting

Skivbolag: Egen utgivning
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Nina Grigorjeva är en Stockholmsbaserad multiinstrumentalist med harpan som sitt favoritinstrument. På sitt första soloalbum Man måste ingenting gör hon egna visor på svenska med stark folkmusikalisk ton. Grigorjeva står för sång, keltisk harpa och synt på skivan, medan andra spelar cello, fiol, gitarr, bas, blockflöjt, slagverk och trummor.

Hennes sångröst är ibland som en ettrigare släkting till Annika Norlin där hon sjunger om tunga ämnen som ångest, relationsproblem, psykisk ohälsa, terapi, medicinering och utanförskap. Med ärligt menade och rättframma låttexter förs vi rakt in i Nina Grigorjevas liv och det finns inget utslätat över uttrycket. Musiken tillåts vara ”ful” och opolerat invasiv.

Det är så långt från Mello du kan komma, med den reservationen att även Nina Grigorjevas musikaliska grepp är avskalade till kommunikation på ett enkelt, lättbegripligt vis. Ingen akademisk fernissa pryder musiken eller de ämnen som tas upp i lyriken.

Tidigare har vi mött Nina Grigorjeva i konstellationer som Duo Fabula, Våtmark, Kviga och Eir. Man måste ingenting är ett modigt soloprojekt som friskar upp i likritningens musik-Sverige.


Fler recensioner

Annonser