! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folkmusik och visa

Felicia Nielsen

Mälardalsvisa

Skivbolag: Egen utgivning 
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 sep 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När jag tar del av Felicia Nielsens andra skiva är det med en känsla av att lyssna på musik från svunna tider. Kanske vid ett köksbord eller i vardagsrummet. Tilltalet är på en gång vardagligt och intimt, musik som förhöjer och förnöjer. På sin första skiva sjöng hon blues och spirituals och den fick en hel del lovord. På Mälardalsvisa sjunger hon svensk folkmusik och visor, mestadels ackompanjerande sig själv på akustisk gitarr i en blandning av traditionella låtar och egenskrivna.

Här finns några kända såsom Byssan lull och Gärdebylåten. Till Peder är en lång berättande låt, ett skillingtryck som ska vara känt i hela Skandinavien. Det är en låt som passar Felicia Nielsen utmärkt, lusten att gräva fram guldkorn från förr. Så finns här ett slags lågmäld variation i låtval, sångsätt och inte minst i hur hon formar gitarrplockandet.

Efter några lyssningar framträder vilken fin gitarrist hon är. Hon mejslar ut passande spel med ett naturligt gung till varje låt, så där så att jag upptäcker att foten stampar med i musiken. Mälardalsvisa visar sig vara en liten lågmäld juvel.

 

Annonser