! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

På folklig grund

Trio Larsson Mayr

Magnolia

Skivbolag: Nordic Tradition
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 8 dec 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Denna nybildade trio är en grupp av erfarna musiker med tyngdpunkten inom den svenska äldre folkliga musiken. Anders Larsson har sedan ungdomsåren fördjupat sig inom den vokala folkmusiken, där den manliga rösten i stort sett saknats. Han har genom åren hörts i flera olika konstellationer och har nu ett starkt och känsligt berörande uttryck i rösten. Han har i många sammanhang framträtt tillsammans med Maria Larsson på fioler och nyckelharpa, de bildar ett musikaliskt radarpar.
Under sina resor ned över Europa möter de en spelkamrat i tyskfödde Johannes Mayr som är instrumentalist på accordion, harmonium, stråkharpor och bas.
En trio uppstår och finner ett gemensamt musikaliskt uttryck där de alla har en plats för sina fördjupningar och personliga idiom. I stilfulla arrangemang som mestadels bygger på äldre förlagor och uppteckningar av många slag, lyfter trion fram ett sällan hört låtmaterial som känns friskt, textmässigt vemodigt och framfört i en klangmässigt uppfordrande form. Anders Larsson bär många av skivans nummer med en säker gripande röst och med de vackra krusningar som alltid är folksångens unika tillgång. Skivan innehåller såväl eget komponerat som tolkningar av Bellman, Havamal och Dansar Edvard, som får sin plats bland polskor och geografiskt utspridda låtar.

Annonser