Skivrecension

Magnitude the world 
Ambitiöst mångklingande Lira Gillar

Mattias Risbergs Mining

Magnitude the world 

Skivbolag: Kullen Reko/Plugged
Format: CD/DL
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

Det drömska mystik-omslaget från Minings första skiva Live in Stripa är på den fjärde utbytt mot en bild av mörk gruvrealism. Men de hårda trum-isättningarna är borta, fast även denna utgåva rör på sig. Raskt och en smula lättsinnigt i inledande Pandoras ask (vilket borde vara en risk). I Rubiks glob är det ett tungt piano som driver, vrider och vänder. To the blue drar fram under visst motstånd. Här klingar ett slags nutida saklighet. 

Titelmelodin Magnitude the world är en vågrörelse där fiolen tvinnar samman tonerna till längtan och eftertänksamhet, och på det följer skön sång. Ibland en ton som är vass och skaver, känslorna spretar, och vi får hålla flera tankar i huvudet. Musiken är omväxlande orkestrerad, olika tempon även inom de sex styckena. 

De nio samspelande musikerna från jazzvärlden och nutida impro är Mattias Risberg, olika klaviaturer och komposition, Jennie Abrahamsson sång, Dan Berglund bas, Stina Hellberg Agback harpa, David Stackenäs gitarr, Josefin Runsteen fiol och slagverk, Per Texas Johansson träblås, Eva Lindal fiol och Konrad Agnas trummor.

Jennie Abrahamssons röst är en ljuslåga i detta mångklingande mörktonade verk. Det sista stycket Memento mori (”kom ihåg döden”) avslutar sin tröstefulla melodiska sång med ett stegrande änglalikt slut, vilket ändå förvånar mig.


Fler recensioner

Annonser