Skivrecension

Mabanzo
Kongolesiskt möter afrokubanskt Lira Gillar

Juanita Euka

Mabanzo

Skivbolag: Strut
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

Soukous, afrobeat och son möter influenser från soul, funk och jazz på Juanita Eukas debut som soloartist för brittiska etiketten Strut. Albumtiteln Mabanzo översätts med ”tankar”. Efter födsel i Kongo och uppväxt i Buenos Aires har sångerskan haft sin bas i London, där hon verkat i konstellationer som London Afrobeat Collective, Animanz och afrokubanska kollektivet Wara. Det musikaliska påbrået är det inget fel på heller, Juanita Euka är nämligen syskonbarn till ingen mindre än kongolesiska rumbalegendaren Franco Luambo Makiadi.

Albumet är inspelat under coronatidens lockdown, med de musikaliska insatserna inspelade på distans i diverse hemmastudios. Av detta märks egentligen föga, då allt smälter samman på ett ytterst organiskt vis, allt under producenten Greg Sanders vakande öga. Musiken känns ledig och avslappnad, en låt som Blood kan vara en ingång för den som brukar lyssna på jazzig brittisk soul. Annat svänger afrokubanskt, med de där kongolesiska gitarrerna som liksom rullar fram ur högtalarna.

Juanita Euka besitter också en inbjudande stämma – förebilderna är såna som Celia Cruz och La Lupe – som fångar lyssnaren och drar oss med genom albumets dussinet fina låtar. Ett fullgott soundtrack till den annalkande sommaren.


Fler recensioner

Annonser