! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kinesiska rötter

Diverse artister

Lost in China

Skivbolag: Riverboat Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 28 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ung, alternativ kinesisk rootsmusik samlad på en av de där Rough Guide-samlingarna som florerat sedan 2000-talet. Tanken har varit att visa upp såväl kända som okända namn inom den nutida vågen av artister som plockar upp folkmusikaliska traditioner; musikaliska uttryck som i mycket håller på att glömmas bort i Kina. För en lekman är resultatet en guldgruva att använda som startpunkt för vidare utforskningar.
South City Second Brother låter mitt i sin uppdaterade gatuopera från Beijing lite som en kinesisk version av They Might Be Giants eller något annat från USA:s collegeradio. Annars är det gott om både folk och rock på den här varierade cd:n från klotets mest tätbefolkade nation.
Wu Junde beskrivs som en legendarisk figur inom den kinesiska musiken och bidrar med ett av skivans mest berörande spår, Ma ni gan ge. Hani Union från Mongoliet varvar strupsång med lättgillade rytmer. Musikanterna i Wild Children gav sig ut på 1990-talet ut på vandring ut i Gansu-öknen och mötte upp med folkmusiker längs Gula floden. Därmed lade de grunden till mycket av det som idag utgör den alternativa musikscenen i Kina. En scen som har mycket att ge, och Lost in China är en aptitväckande introduktion.

Annonser