! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Samtidsjazz med friktion

Mikael Godée & Eve Beuvens Quartet

Looking forward

Skivbolag: Igloo Records
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 27 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

De jobbar inte så snabbt. Looking forward är den svensk-belgiska kvartettens andra skiva. MEQ kom 2013, och om jag minns rätt så hade saxofonisten Godée och pianisten Beuvens då redan filat på sitt samarbete några år. Å andra sidan har de en del andra ensembler att underhålla med sitt högklassiga musikanteri.
Göteborgaren Godée känner vi från framför allt Corpo och Änglaspel. Beuvens är efter studier för bland annat John Taylor och arbete i både trio- och kvartettformat ett etablerat namn i hemlandet. Här har de skrivit fem kompositioner var som de varvar systerligt och broderligt.
Beuvens har en kantig energi i både kompositioner och pianospel, här finns ingen inställsamhet, och när Godée kommer med sin mjukt lyriska syn på tillvaron ställer hon gärna skåpet på tvären. Men Mikael Godée viker inte från sina vida siktlinjer, behåller sin sjungande varma ton i sopransaxen.
Här finns också ett par stillsamma reflektiva stycken där Godée frammanar lite nordiskt ljus vid insjöns strand. Det är denna fruktbara dialektik som gör den här skivan så väl värd att lyssna på. Och förstås att kvartetten är så samkörd, med Johan Birgenius precist tassande cymbaler och basisten Magnus Bergströms detaljrika och samtidigt mjukt kraftfulla basdriv.

Annonser