! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Duojazz Lira Gillar

Charlie Haden & Brad Mehldau

Long ago and far away

Skivbolag: Impulse!
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 27 feb 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Sex standardlåtar ur den amerikanska sångboken tolkade av basisten Charlie Haden och pianisten Brad Mehldau en novemberdag 2007 i Christuskirche i Mannheim. Här fick de två äntligen chansen att spela ihop live i duoformat, under Enjoy Jazz Festival.

Haden hade ett gott öga till den yngre kollegan som han såg som en av sin generations viktigaste pianister. Mehldau i sin tur skriver här närmast kärleksfullt om både Hadens betydelse för hans personliga liv, för att lyfta honom ur drogträsket till exempel, och hans betydelse och inflytande som musiker.

Det här är föga överraskande en mycket fin skiva; den jordade och varma och samtidigt så banbrytande frie basgiganten och den mer smart cerebrale Mehldau kompletterar varandra utmärkt när de briljant demonterar de här låtarna, bygger upp dem igen. Eller spelar dem som skisser, eller när Mehldau testar med melodilinjen i en annan tonart, medan Haden tålmodigt och med stilla värdighet lufsar vidare.

Det är helt enkelt två musiker av det slag som kan ta sig de friheter de vill utan att äventyra vare sig kompositörernas eller sina egna goda namn. Kanske är spår fem här, My love and I, David Raksins underbara filmmelodi, de bästa tretton minuter jazz jag hört det senaste året. Två musiker på toppen av sin förmåga, så känsligt, så varmt. En sång alldeles underbart full av ordlös mening.

Annonser