Skivrecension

London Ko!
Mali möter Paris möter London

Fatoumata Diawara

London Ko!

Skivbolag: Wagram
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Maliska singer-songwritern tillika skådespelaren Fatoumata Diawara presenterar fjorton låtar varav sex är samproducerade med Damon Albarn (från Blur och Gorillaz). Angie Stone, Roberto Fonseca, -M-, Yemi Alade, Manifest och en ungdomskör från Brooklyn gör gästspel på skivan, som håller hög nivå även inom Fatoumata Diawaras kvalitativa oeuvre. Bredden i musiken är större – London möter Bamako, som albumets namn vittnar om – och där finns ständigt ett groove som smyger sig på.

Fatoumata Diawara lever numera i Paris, med allt vad det innebär av kulturella impulser. Så det afrikanska märks, även om musiken ibland vandrar iväg i en annan riktning. Inte minst är det Diawaras starka sångröst som genomsyras av hennes ursprung. Detta i låttexter som berör råd till dagens kvinnor, och andra tips och råd om hur att leva ett vettigt liv.

Att hon tidigare samarbetat med alla från Paul McCartney över Dee Dee Bridgewater till mentorn Oumou Sangaré talar sitt tydliga språk. Fatoumata Diawara vill inte sätta några gränser för sin musikaliska upptäcktsfärd. Inte så att det är hyperexperimentellt på något vis, tvärtom. Det är lätt och ledigt att lyssna på. Luftigt och levande.


Fler recensioner

Annonser