! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rytmisk elektrofolkimpro Lira Gillar

Erlend Apneseth Trio

Lokk

Skivbolag: Hubro
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 12 mar 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Trion har kommit ut från den djupa osäkra trollskogen och närmar sig befolkade trakter. De har inlett samarbete med danskompaniet Frikar, de nio låtarna är inspirerade av kroppens rörelser. Det betyder i sammanhanget att elektroniska beats blandar sig med försiktigt snirklande folkmelodier på väg mot modern dansmusik med bekanta och samplade dansrytmer. Hardingfelan spelad med känsliga fingertoppar och en känsligt hanterad stråke. 

Tempot har ökat sedan skivan Åra (recenserad här) och stämningen har ljusnat, ekon även från fjärran folk. Här finns äkta och imiterad fåglalåt, inmixade och behandlade lockrop från arkiven, liksom golvstamp och liveelektronik. 

Trion är inte bara samspelt, de skapar och lockar fram musiken tillsammans, och prövar sig fram med ett mått improvisation som folkmusiker alltid gjort. Erlend Apneseth hardangerfela, Stephan Meidell gitarr och Øyvind Hegg-Lunde trummor. Plus datorerna som tar allt större plats med flera dansrytmer borti vägen. Sista låten Skimmer svävar som dimstråk ovan marken med hjälp av både elektronik och fysik. Den skimrar.

Annonser