! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Solopiano

Elliot Galvin

Live in Paris

Skivbolag: Edition Records
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Britten Elliot Galvin är en versatil musiker och kompositör baserad i London. Förutom piano, det enda instrument vi hör på den här liveskivan, brukar han även spela syntesizer, kalimba, dragspel, stylophone och en skräddarsydd mikrotonal melodica. Han har hörts i jazzensembler som Dinosaur, i Emma-Jean Thackray’s Walrus men även i egna Elliot Galvin Trio.

När jag lyssnar på Live in Paris förvånas jag inte över att Elliot Galvin har ställt ut på konsthallen Turner Contemporary. Det här är konstmusik-möter-jazz eller fri improvisation och Galvin tar ut svängarna rejält i stycken som So below där han tangerar svensken Sten Sandell. Pianolocken smäller, plötsliga krevader strömmar ur fingrarna, bastangenterna mullrar, det fingras på pianosträngarna. Du vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn när du lyssnar. Självaste Keith Jarrett skulle ha svårt att hänga med i svängarna.

Allt är inspelat i nuet på det privata franska konstmuseet Fondation Louis Vuitton i Bois de Boulogne i Paris. En omtalad byggnad ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry. Det är musikaliska påhitt och ögonblick som aldrig kommer igen, men inte det mest lättlyssnade du kan hitta i skivställen, ingen lättsmält middagsjazz.

Annonser