Skivrecension

Live in Longeuil
Folklig vokalgrupp sjunger live

Kongero

Live in Longeuil

Skivbolag: Nordic Notes
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 18 jun 2021

Dela den här recensionen:

Efter fyra fullängdsalbum, en skiva i samarbete med instrumentalbandet Massivet och två sångböcker med egna arrangemang, är det dags för Kongeros första livealbum. Vokalgruppen från 2005, som numera består av de fyra sångerskorna Lotta Andersson, Emma Björling, Anna Larsson och Anna Wikenius, brukar turnera flitigt i Nordamerika, Europa och Asien. Skivan är inspelad 2019 i Longueuil, Québec, Kanada.

Kongero live bjuder främst på svensk traditionsmusik som framförts av gruppen på tidigare inspelningar. Här återfinns till exempel den härliga Agneta Stolpe-varianten av Kling klang, värmlandspolskan Gökpolska, den underbara danstrallen Hanne Kjersti, vallvisorna Limu lima och Lova leini samt en traditionell låt från Québec. Stämsången är som vanligt halsbrytande virtuos, klockren och tät, full av spänning som upplöses i ljuvliga harmonier.

De medryckande och originella arrangemangen är skrivna av gruppens medlemmar, framför allt av Emma Björling och Anna Wikenius, som också bidragit med nyskrivna låtar och texter i folklig anda. En av favoriterna på liveskivan är Wikenius låt Lima, som kontrasterar på ett läckert vis med sitt betydligt modernare tonspråk.


Fler recensioner

Annonser