! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Till minne Lira Gillar

EST

Live in London

Skivbolag: Act/Naxos
Recenserad av: Mats Palmquist
Publicerad: 13 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är nu tio år sedan Esbjörn Svenssons tragiska och alltför tidiga bortgång i en dykolycka. För att högtidlighålla hans minne släpper skivbolaget Act en liveinspelning från en konsert i Barbican Centre i London 2005, inför en fullsatt och entusiastisk salong.
Personligen greps jag mycket av Svenssons bortgång och hade länge svårt att lyssna på skivorna. Därför är det väldigt glädjande att återupptäcka denna trios alldeles enastående musikaliska kvalitet. Deras samspel var något speciellt, för att inte säga helt unikt. Naturligtvis var Esbjörn Svensson den drivande i trion, hans briljanta och kreativa pianospel och kompositionstalang förde gruppen långt. Men vi får inte glömma Dan Berglunds och Magnus Öströms helt avgörande medverkan, både som musiker och kompositörer. Tillsammans skapade dessa då relativt unga män rubriker med sin musik. De fyllde konserthus, fick hyllningsrecensioner och prydde tidningsomslag.
Då är det gott att i dag, mer än tio år senare, få höra musiken igen. Återupptäcka en trio som var precis så bra som vi minns den. Höra en publik som är med på noterna, lyssna till samspelet, stampa takten och flina åt den till synes lekfulla enkelhet som allt framförs med. Och inse att EST fortfarande tillhör nyskaparna inom jazzmusiken.
Jag är tacksam att än en gång få uppleva denna trio, bli påmind om dess storhet och njuta av hela mitt hjärta.
På denna dubbel-cd får vi hela konserten i Barbican, som alltid helt perfekt upptagen av bandets hyllade tekniker Åke Linton.

Annonser