! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Qawwali-mästare Lira Gillar

Nusrat Fateh Ali Khan and Party

Live at Womad 1985

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När Nusrat Fateh Ali Khan dog för 22 år sedan var han ett fenomen. Inte bara i Asien, utan även i stora delar av västvärlden. I sitt hemland Pakistan hade han länge varit den starkast lysande stjärnan inom qawwali, hyllningssångerna till det gudomliga, som företrätts av de sufiska mystikerna inom islam.
Till ackompanjemang av harmonium, tablas, handklapp och kör arbetar sig qawwali-sångaren upp i extas, till en nivå där gudomligheten tar över, något som liknar tungomålstalande tar vid, och man berörs som lyssnare, oberoende om man är troende eller ej.

I juli 1985 hade arrangörerna för Womad-festivalen i Essex ett varierat utbud, från postpunkgrupperna New Order och The Fall, Jan Garbarek, Thomas Mapfumo och Blowzabella. Man hade också lyckats boka Nusrat Fateh Ali Khan på hans första spelning inför en icke-asiatisk publik, en spelning som blev smått historisk och startade hans karriär i västerlandet.

Få kan ha vetat vad som komma skulle, när de bänkade sig för konserten som startade vid midnatt lördagen den 20 juli 1985. Vad de fick uppleva var en drygt tre timmar lång resa i musikalisk extas, trollbundna av skönheten och den hypnotiska kraften i Nusrats stämma.

För första gången har ett utdrag av konserten – fyra sånger, en dryg timme – släppts på cd. Det är blott ett smakprov av vad som utspelade sig den natten. Men det är samtidigt en hel festmåltid i sig.

Annonser