Skivrecension

Live at Glenn Miller Café
Post-bop

Bengt Stark Trio/Kvartett feat. Johan Hörlén

Live at Glenn Miller Café

Skivbolag: Tengtones
Format: CD/DL
Recenserad av: Jonas Lidbrandt Persson
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Trumslagaren Bengt Stark, och medmusikerna, har med denna skiva skapat en direktlinje till 1950- och 60-talens jazzskatt. Öppningslåten är den läckra Bird song av Thad Jones. Det blir liksom grundbulten för skivan. Därefter kommer låtar skrivna av storheter som Charlie Parker, John Coltrane och Horace Silver med flera. Men också den av Hörlén komponerade låten Quarter Latin, med prima latinska passager och ett härligt sväng. Ja, detta gäng svänger.

Förutom Stark på trummor medverkar Hörlén på altsax, Filip Augustson på kontrabas och Stefan Gustafson på piano på fyra av låtarna. Framförandet är koncentrerat och precist. Likaså lekfullt och plastiskt. Dessa musikaliska hantverkare och kreatörer ger låtarna vad de i dagsläget ska ha: en musikalisk tråd mellan då och nu. En tidsmarkör som speglar att jazzlåtar från 1950- och 60-talen är angelägna även i dag. 

Detta är en genuin skiva. Här finns det glädjefyllda och kontemplativa, charm och närhet. I den lilla intima restaurangen i Stockholm har det spelats in en stor jazzplatta! 


Fler recensioner

Annonser