! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Jonny Wartel 
Quartet

Live at Elementstudion

Skivbolag: Imogena Records
Recenserad av: PM Jönsson
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tre långa spår med både kompakt och öppen improvisationsmusik. Musikerna är bekanta från samtida jazz och impro, bröderna Jonny och Henrik Wartel (blås och trummor), Karin Johansson på piano och så Yasuhito Mori, kontrabas, välkänd bland annat från Bohuslän Big Band. Jonny Wartel har rötter i Position Alpha, och flera andra frijazzkonstellationer, men har även ägnat mycket tid åt att spela med indiska musiker.
Skivan startar i ett bedrägligt lugn och jag önskar att de stannat där längre, kvartetten trivs i den känslan, när musiken inte blivit tydlig och identifierbar. Efter fyra fem minuter går de in i en mer vanlig jazzfeeling och jag gillar det också, men känslan är inte riktigt densamma. Det böljar rytmiskt, pianot tittar fram, basen och trummorna greppar tag i varandra, Jonny Wartel spelar tenorsaxofon (senare även piccoloklarinett, piccoloflöjt och soprillo), kvartetten rör sig framåt, lite som en bläckfisk, många armar, men med gemensam kropp.
På det andra spåret tycker jag att tenorsaxofonen tar för stor plats, det är mer intressant på den avslutande Shishi odishi, där de mindre blåsinstrumenten skapar ett mer oförutsägbart sound. Titeln är japansk, men ibland låter det nästan som beduinmusik. På slutet tar Jonny Wartel fram tenoren igen och hela bandet exploderar i en krampaktig rörelse, med Karin Johanssons pianospel som virvlande mittpunkt.

Annonser