! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Friformsjazz

Rena Rama

Live

Skivbolag: Caprice Records/Naxos
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rena Rama var en svensk jazzgrupp som existerade mellan 1971 och 1993 och hann ge ut sju skivor varav den nu återutgivna liveinspelningen från 1975 hamnar i mitten och kanske kan anses vara när gruppen var som mest tajt och samspelt.

Även sett i ett internationellt perspektiv tycker jag personligen att gruppen var pionjärer och unika med en inriktning med ett ben i friformsjazzen och samtidigt öppna för impulserna från den kommande världsmusikgenren. Några av musikerna var också medlemmar i gruppen Oriental Wind som även den öppnade nya gränser med jazz och folkmusik som ingredienser.

Som naturligt är med liveinspelningar ges det gott om utrymme för solisternas äventyr och därmed blir det bara tre spår på skivan, men jag gillar att man får uppleva gruppen i sitt rätta element – det är lysande musiker och solister som tar väl vara på de knappa femtio minuterna. I denna uppsättning är det Lennart Åberg på saxofon, Bobo Stenson, piano, Palle Danielsson, kontrabas och Leroy Lowe som spelar trummor.

På något ställe blir ljudet lite överstyrt men generellt är det en helt okej ljudkvalitet (inspelat på Fasching i Stockholm). Jag blir glad över att återuppleva en grupp jag hörde live tidigt 1980-tal och som då imponerade på en ung jazzlyssnare. Nu ser jag med dagens perspektiv att de redan då var musiker i världsklass och väl värda att återutges.

Annonser