! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Klassjazz

Bernt Rosengren Quartet & Christina von Bülow

Live

Skivbolag: PB7
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den 24 december firar många det man menar vara gud personifierad på jorden, för kristna är det Jesus, bajare firar Nacka Skoglund och jazzfolket firar tenorsaxofonisten, flöjtisten, kompositören, arrangören och orkesterledaren Bernt Rosengren. I år blir han 82 år den 24:e och blåser sedan sent femtiotal i den yppersta världsklassen. Fem gånger Gyllene Skiva-vinnare är det närmast ogörligt att hålla reda på alla inspelningar han är med på från Gullin till Doug Raney, Don Cherry till Eldkvarn.
Nu kommer Rosengren-kvartettens Fasching-inspelning från 2017 tillsammans med danska altsaxofonisten Christina von Bülow under det sammanfattande namnet Live. Christina von Bülow är en kär bekantskap för såväl kvartetten – pianisten Stefan Gustafson, basisten Hans Backenroth och trumslagare Bengt Stark – som Rosengren med vilken hon har ett slags själarnas sympati i spelet.
Live öppnar med Hank Mobleys Workout och går vidare med den amerikanska sångboken i Rosengrens arr, Body & Soul där Bernt och Christina spelar så att sångtexten träder fram likt bilden ur ett negativ. Man sjunger med och börjar leta efter texten till You’ve changed och så stillnar man av i ett kontemplerande lyssnande till ett nu som befolkar rummet. Ett stycke hardbop-poesi i all anspråkslöshet, med solistinsatser som varje musiker in spe bör studera noggrant.

Annonser