! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow

Life goes on

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 20 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Drygt ett kvartssekel har gått sedan Bley, Sheppard och Swallow gjorde sin första trioskiva Songs for legs. Betydligt kortare tid har dock förflutit sedan albumen Trios och Andante el tiempo, som tillsammans med detta tredje album kan sägas utgöra en slags triptyk.

Att kalla de tre musikerna samspelta och lyhörda inför varandra är en grov underdrift. De känner varandra utan och innan sedan länge, i synnerhet paret Bley och Swallow förstås, och är lika utomordentliga musiker var och en för sig som tillsammans.

Musiken är tämligen nyskriven av Carla Bley och består av de tre sviterna Life goes on, Beautiful telephones och Copycat, vilka i sin tur är indelade i olika avsnitt. Anslaget är genomgående mer upplyftande än den av melankoli präglade Andante el tiempo, vilket gäller såväl den rofyllda Life goes on med sina inledande bluesaccenter och tangorytmer som den positivt sprudlande Copycat. Mest tilldragande är emellertid musiken i mellansviten Beautiful telephones, där en elegisk särprägel växlas med med citat hämtade från alster som Yankee doodle och The star-spangled banner.

Ytterst smakfull musik där inte minst Steve Swallows briljant melodiösa basspel utmärker sig.

Annonser