Skivrecension

Letter to the universe
Ghana möter kosmisk jazz

Peter Somuah

Letter to the universe

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/LP/DL
Recenserad av: Niki Tegeland
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

En jazzartist väl värd att hålla ögonen på framöver är trumpetaren Peter Somuah. Den unge jazzmusikern med rötter i Ghana och fötter i Holland albumdebuterade 2022 med prisbelönta Outer space.

På samma kosmiska tema och med ambitionen att befria sig från jazzpurismen presenterar Somuah här sitt andra album för världen. I ett brev till universum beger han sig ut i det musikaliska kosmos och för vidare den starka ghananska berättartraditionen med sitt förtrollande trumpetspelande.

Det är ett eklektiskt album som skapar en brygga mellan jazzen och Ghana genom att bland annat inkorporera highlife och afrobeat. Bland många uppskattade gästspel på albumet gör den ghananska musikern Gyedu-Blay Ambolley ett strålande framträdande på låten Reincarnation, som redan vid första lyssning känns som en highlife-klassiker.

En annan höjdpunkt är Moonlight som öppnar med ett hårresande vackert stråkintro följt av Latanya Albertos sammetslena röst, och genomgående hörs Somuahs mjuka trumpet. Somuahs genreöverskridande musik känns både uppfriskande modern och traditionsenligt nostalgisk, där man kan hitta något som passar till varje tillfälle.


Fler recensioner

Annonser