Skivrecension

Les racines
Tillbaka till rötterna Lira Gillar

Vieux Farka Touré

Les racines

Skivbolag: World Circuit
Format: LP/CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 16 sep 2022

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Racine är franska för rot eller stam. Maliske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Vieux Farka Touré gör skäl för den albumtiteln. Så är han också son till Grammyvinnande gitarrmästaren Ali Farka Touré, som gick ur tiden 2006. Och han för stolt det musikaliska arvet vidare. En tidigare skiva, från 2013, heter Mon pays (Mitt land). 2015 kom Touristes, som han gjorde ihop med sångerskan Julia Easterlin från USA. Tillbaka till rötterna här, alltså. Och till ett mer sparsmakat sound, närmare pappans ljudbild. Allt inspelat nära hemmet, i Vieux egen hemmastudio i Bamako.

Vieux Farka Touré har ibland kallats ”Saharas Hendrix” men det finns mycker mer än så att uppleva i hans musik. I ryggsäcken har han fem tidigare soloalbum (plus nämnda samarbete, livesläpp och en remixplatta), och samarbeten med artister som Dave Matthews, jazzgitarristen John Scofield – och inte minst projektet The Touré-Raichel Collective den israeliske pianisten Idan Raichel.

Les racines är Vieux Farka Tourés första album för brittiska World Circuit, bolaget som specialiserar sig på kubansk och västafrikansk musik. Ett mer naturligt hem är svårt att föreställa sig, då World Circuit tidigare släppt skivor med just pappa Ali Farka Touré och dennes musikaliske följeslagare Toumani Diabaté.

I centrum för Les racines står alla oroligheter i ett Mali som sargats svårt av inbördeskrig. Detta kan skönjas även i en instrumentallåt som L’Âme, där Madou Traorés flöjtspel förtrollar. Vieux Farka Touré vädjar och hoppas på fred och samförstånd. Han gör det till en hänförande vacker musik, en musik som faderns ande ständigt svävar över. Rötterna i skivtiteln och i själva musiken finns i den traditionella songhai-musiken från norra Mali. Ja, västafrikansk musik överlag. När call-and-response-körerna manar på i de snabbare låtarna är det svårt att värja sig. Och så har vi Vieux Farka Tourés gitarrspel. Hans far torde nicka gillande däruppe.

I september släpps också albumet Ali, som Vieux Farka Touré gjort i tandem med heta bandet Khruangbin. Där hyllar sonen och fansen gemensamt Ali Farka Touré.

Annonser