! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazzattack Lira Gillar

Anna Högberg Attack

Lena

Skivbolag: Omlott/Discreet Music
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 28 maj 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fyra år efter den utmärkta debutskivan är altsaxofonisten Anna Högbergs Attack äntligen aktuella med ett nytt album. Och förväntningarna infrias med råge av den livskraftiga musik som här utsöndras; av en fenomenal sextett där tenoristen Elin Forkelid, pianisten Lisa Ullén, basisten Elsa Bergman och trumslagaren Anna Lund är kvar sedan tidigare, medan trumpetaren Niklas Barnö är tillkommen.

Samtidigt som de sex låtarna, alla skrivna av Högberg, skiftar ordentligt i karaktär är energi och explosivitet en gemensam nämnare. Här finns exempelvis Pappa kom hem, där en härligt ylande sax inleder ett tumult som övergår i en euforisk hymn, den tungt svängande Dansa Margit med ett skönt sprucket saxsolo i mellanakten, den introspektiva Det är inte för sent med piano och trumpet i dramatiskt växelspel och den långa, ljuvligt suggestiva Tjuv med magnifikt piano-spel och en eldfängd dialog mellan sax och trumpet.

Att peka ut någon av de lysande musiker Anna Högberg samlat i sin Attack låter sig egentligen inte göras, men Niklas Barnös trumpetspel innebär onekligen en injektion (inte minst i låten Äntligen) och Lisa Ulléns mäktiga tour-de-force i Tjuv är svår att stå emot.

Storartad musik som det är omöjligt att inte låta sig hänryckas och berusas av.

Annonser