Skivrecension

Ledmotiv
Jazz på svenska

Vad Vi Vet

Ledmotiv

Skivbolag: Angrid Records
Format: DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Ingrid Malmén känner somliga Lira-läsare säkert igen från Öm Kombo, och kanske till och med från årets genreutmanande projekt Malmén + Stråkkvartett. Spännvidden är stor, hon brukar ge sig i kast med allt från swing till improvisation. Låtens texter kan genom en handvändning, utan andhämtning, övergå i ljud och läten.

I albumdebuterande Vad Vi Vet sjunger hon om infekterade nagelband på en låt, om störiga storföretag på en annan. Sextetten hämtar inspiration från mer etablerade akter som The Stoner och Paavo, men hittar en egen liten ficka att verka i. Det landar i en ytterst lekfull jazz på svenska, där Malmén mitt i en låt plötsligt kan hamna i ordlöst samspråk med saxofon.

Medlemmarna härstammar från olika delar av landet, från Sundsvall till Malmö. Helsvenskt, och så går också tankarna ibland till ett betydligt busigare, kanske ett yngre, Bo Kaspers Orkester. Stockholmsbaserade Ingrid Malmén förmedlar sina lite underfundiga betraktelser om stort och smått, om högt och lågt, till ackompanjemang av Boel Mogensens kontrabas, Alice Hernqvists piano, Christian Cuadras saxofon, Alexander Dellerhagens saxofon och basklarinett, och så Anton Jonssons mycket levande trummor. Jonsson spelar aldrig mer än nödvändigt, och resten av gänget håller samma fina balans.


Fler recensioner

Annonser