Skivrecension

Le jazz cool 
Jazz

Ulf Adåker

Le jazz cool 

Skivbolag: Tengtones
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Le jazz cool är en matig nyinspelad dubbel-cd med veterantrumpetaren och EGBA-grundaren Ulf Adåker, som fyller 78 år i april. Han har med sig delar av den svenska jazzeliten på ett album inspelat från sommaren 2020 till våren 2022. Le Jazz Cool är också namnet på Adåkers aktuella kvintett, som spelar på hälften av låtarna här.

Hälften av dubbelns fjorton spår framförs i stället som duo med pianisten Daniel Tilling, bekant från Stockholm Jazz Orchestra, men också från finlir med Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy, Miriam Aïda och Svante Thuresson. Den andra hälften är som sagt med kvintetten, och då tillkommer Robert Nordmark (välkänd från Fredrik Norén Band och Hector Bingert) på tenorsaxofon, hans ständige kvartettkompis Filip Augustson på kontrabas och Rasmus Blixt (från bland annat Joel Lyssarides Trio) på trummor. Rutinerade herrar som förmår gjuta nytt liv i de många, lånade låtarna. 

Det är fina men knappast överraskande versioner av sånt som standardlåtarna Misty, Detour ahead och Stella by starlight, men även Charles Trenets Que reste-t-il de nos amours?, Red Mitchells upprepningslek Red’s blues och Kenny Wheelers för årstiden så perfekta Winter sweet. Andra låtar känner vi igen från Billie Holiday, Miles Davis och till och med Doris Day. Ulf Adåkers egenkomponerade The first time I saw Paris smälter in på ett sömlöst vis.


Fler recensioner

Annonser