Skivrecension

Låtar om hemma & andra ställen
Eklektisk jazz

Alla får medalj

Låtar om hemma & andra ställen

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Uppföljaren till oktettens uppmärksammade och uppskattade Låtar om fåglar & annat (2020). Det är jazz lika mycket som folkmusik och visa, jazz tryfferad med influenser av allehanda stilar, i god mening eklektisk, med Iris Bergcrantz ljuvligt klara och okonstlade röst i centrum.

Berättandet är centralt. Bandet skriver att Låtar om hemma & andra ställen handlar om vad det innebär att lämna något bakom sig, och att möta konsekvenserna som följer av att definiera ett nytt hem.

Bergcrantz sjunger också ordlöst, hennes röst är ett starkt och oerhört kraftfullt och suggestivt instrument i till exempel I skuggan av ett pappersbruk (det är titlar som hämtade ur proggrörelsens arkiv).

Låtarna är långa, ofta med olika teman och stämningslägen, med mer eller mindre improviserade partier, där ett långt pianosolo vävs in i ett tema av blås och röst, som i Hemma.

Liksom på debutskivan tycker jag att Robin Peterssons fina och rikt varierade gitarrspel sticker ut lite extra. Med det sagt är det här ännu ett vackert exempel på infallsrikt ensemblespel och musik som inte räds att gå i ospårad terräng.

Huvudsaklig kompositör är såvitt jag förstår fortfarande Frank William Reis, trummis och bandgrundare.


Fler recensioner

Annonser