Skivrecension

Låtar från Holmsjö / Mera låtar från Holmsjö
Folkmusik

Torsten Lundberg

Låtar från Holmsjö / Mera låtar från Holmsjö

Skivbolag: Egen utgivning
Format: CD/DL
Recenserad av: Thomas Fahlander
Publicerad: 19 nov 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Namnen på låtarna känns hämtade ur en novell i tidningen Kvällsstunden: Hilma, Siri, Lillpigan, Tove, Ylva, Gunilla. Vid ett tillfälle tror jag att Tove hörs jollra i bakgrunden.
Torsten sjunger också. Det handlar om livets väsentligheter: Att stängsla in hagen så att kalvarna kan släppas ut på bete, dricka kaffe med dopp. Släppa ut korna på bete så att man kan agna kroken och kasta ut och dricka kaffe. Spela handklaver och Anders kan spela in. Goda vänner spelar tillsammans i dur och moll. Att spela med vänner är livets fröjd. Åja, så ja.
Två gånger kom Anders Umegård hem till Torstens kök och spelade in 63 låtar. Torsten är en otålig skogshuggare som inte nöter i onödan på melodimaterialet. Några få låtar masar sig över två minuter. Men de flesta klockar in under minuten. Här är låten – pang!

Bägge skivorna inleds med Gammelskogens sång. Durburet vemod med molltyngd. Torsten spelar tvåradigt dragspel som viskar fram trånad och längtan och kaffe med dopp. Mot slutet av första cd:n spelar Anders och Torsten Ein bisschen Frieden. I En sång till byn radas allt det goda upp: Här ha vi tid att leva lugnt och umgås med våra vänner. Ryggsäcken full med myrarnas guld. Vad kan man mer begära. Rimfrost och snö, solsken och tö. Renkorv och snus här vid forsens brus.

I Tranemo har kommunen en poet. I Holmsjö sitter en pensionerad skogsarbetare och diktar med bälg och tangenter.

Annonser