! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Barockfolkjazz.

Laia Arkestra

Laia Arkestra

Skivbolag: Pacaya Records
Recenserad av: Lennarrrt Olausson
Publicerad: 21 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I en kyrka i Frankrike med en akustik som bara en kyrka från barocken kan ha, fick saxofonisten Viktor Perdieus en uppenbarelse – det är ju stråkar, oud och saxofon det ska va’! Väl hemma tog Perdieus kontakt med oud-jazzaren Filip Bagewitz, som tyckte det lät som en kul idé. Kristin Freidlitz kom med violin ock Maria Jonsson med viola, och så började improvisationsstrukturerna att ta form.
Men något saknades. Det var för lite barock. Med Jenny Lierud och hennes barockcello var Laia Arkestra komplett. Efter turnerande i Sverige och Belgien, med spelningar på allt från pubar till bergstoppar, släpps nu det självbetitlade debutalbumet på Göteborgsetiketten Pacaya.
Det är långsamma svävande  och lätt melankoliska ljudlandskap med doft av Mellanöstern. Bagewitz oud minner stundtals om Dhafer Youssef, i dennes lugnare, långsamma stunder. Det är stundtals meditativt, stundtals puttrar det lite lätt i bakgrunden.
Tyvärr når inte den magi kvintetten upplever när de spelar tillsammans mig genom högtalarna. Det blir mest som en trevlig orientalisk ljudmatta hängande på väggen, som man passerar utan att notera den så mycket …

Annonser