Skivrecension

La tierra blanca
Flamencosång

Anna Murtola

La tierra blanca

Skivbolag: Nordic Notes
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 24 feb 2023

Dela den här recensionen:

Anna Murtola är den flamencosångare i världen som har den nordligaste härkomsten, från staden Oulu i Finland, femhundra mil norr om Andalusien. Detta är hennes andra skiva och hon har mutat in sitt revir med en sång som huvudsakligen kan kallas för flamencosång men samtidigt bär på så mycket mer med finsk bakgrund. 

På skivan har hon stöd från bland annat två av de främsta nordiska flamencogitarristerna, Robi Svärd och Joonas Widenius. Liksom Anna har de full flamencokompetens, men också en bredare palett än så. Det är en nödvändig styrka för flamencosångare som inte växer upp mitt i flamencon att kunna lägga till andra element som berikar musiken och det är där Anna Murtalos individualitet gör att musiken blir så intressant. 

Hon berättar att hon tar olika impulser som hon fångar upp i Oulu och berättar vidare i sångerna. Ibland blir det några av sångverserna eller refrängen som kommer från Oulu och som sedan möter traditionella flamencoverser. På det viset blir spåren verklig fusion – eller egentligen en avspegling av sångerskan själv!


Fler recensioner

Annonser