Skivrecension

La diablera
Argentinskt

La Tipica Folklórica

La diablera

Skivbolag: TAC
Format: CD/DL
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 maj 2022

Dela den här recensionen:

En på papperet mycket intressant skiva. Typisk folkmusik från Argentina – kan man möjligen hitta spår av sånger från Pampas som inspirerat Evert Taube, eller hur kan sådan musik låta? Titelmelodin La diablera syftar på en karnevalstradition där maskprydda människor samtidigt som vi firar fettisdagen gräver ett hål i berget i Salta-provinsen för att släppa ut djävulen. Vid slutet av festen går de tillbaka för att se till att denne försvinner ner i hålet igen, för att få komma ut igen till nästa år. 

I lurarna låter detta emellertid väldigt mycket konstmusik, framfört på det sätt vi är vana att höra argentinsk musik med Piazzolla, Gardel & co. Musiken är välarrangerad om än med diverse improvisationer av skickliga instrumentalister, vilkas instrument naturligtvis är bland annat dragspel, det vill säga bandoneon och fiol. Enligt programförklaringen är dock alla instrument i titelmelodin, inklusive pianot och bas, tillhörande tangotraditionen. 

För att urskilja något folkligt får man koncentrera sig på melodierna som faktiskt emellanåt ger antydningar om inspiration till Taube. Att säga att man gärna vill lyssna på en argentinsk folkmusikalisk skiva utan tango är kanske som att önska svensk folkmusik utan polskor men jag tror ändå det gått att få musiken på den här skivan att låta lite mindre kristallkronor och mer koblaja.


Fler recensioner

Annonser