! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Blekingsk och närkingsk folkmusik

Kringel

Kringel

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 16 okt 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Ingrid Ekman på flöjter och Karin Norberg fioler. Somrig skiva med väl valda låtar från landskapen Närke och Blekinge. Angående instrumenten hade jag föredragit att få veta mer exakt vilka fioler och flöjter än att bli upplyst om att en brudmarsch är ”en bröllopspresent som spelades då Karins syster Maria gifte sig med sin Thomas”. Nästan skvallerpressvarning.
Nåja, två skickliga och samspelta musiker, luftigt och melodiöst spel och förhållandevis varierad skiva som inkluderar gitarrspel av Andreas Bjurström och Andreas Jacobsson på cello. Gitarrkompet är av typen slå hårt med plektrum på stålsträngad gitarr medan cellon visar att instrumentet definitivt hör hemma i svensk folkmusik vilket ju inte är så märkligt, såsom varande storasyskon till fiolen. I flera länder i öst är den ett etablerat folkmusikinstrument, i Sverige är den kanske på väg att bli det?
Tvärflöjtens roll i samma bransch i Sverige är minst lika intressant. Inte haglar det av inspelningar med traditionsbärare men många har sedan folkmusikvågen på 1970-talet gjort mycket för att etablera instrumentet i folkmusik-Sverige, och det tackar jag för.

Annonser