Skivrecension

Kosmos
Framtidsfusion

The World

Kosmos

Skivbolag: Hoob/Border
Format: LP/DL
Recenserad av: Peter Bornemar
Publicerad: 19 nov 2021

Dela den här recensionen:

Även om keyboardisten Fabian Kallerdahl, basisten Petter Eldh och trumslagaren Anton Eger är ytterligt aktiva i olika sammanhang är det elva år sedan de som trion The World kom med sitt förra och första album There’s an ocean between us (Hoob). Och även om flera drag från den skivan känns igen på Kosmos, har uttrycket blivit mer distinkt raffinerat, grällare i konturerna och klatschigare. 

Kosmos finns exempelvis inte någon subtil tolkning av Neil Youngs Only love can break your heart (som på debuten), utan det är raka puckar rakt igenom i helt eget material. Med ibland så starkt fokus på det elektriska (elbas, elpiano och med syntspel från alla tre) att vibbar från folk som Billy Cobham, Lenny White och Bill Bruford kan kännas i luften.

Men The Worlds uttryck är mer sinnrikt och framåtlutat än så, och även om det finns en hel del lugna partier på skivan utstrålar musiken en sprakande (bokstavligen) energi som lånar in drag från hiphop, techno och r&b utan att förlora sin egenart. 

I några av låtarna gästspelar Otis Sandsjö på saxofon, bland annat i det korta men skönt ostyriga stycket Inotro, som tillsammans med kulspruterytmiska Referens Molde och det drömskt svajande stycket Top style är mest tilltalande på ett album som andas futurism.


Fler recensioner

Annonser